Ullandhaugtårnet

Ullandhaugtårnet er et tårn som sender ut telekommunikasjonssignaler til Stavangerområdet. Tårnet er også og regne for et landemerke på Ullandhaug i Stavanger. I det ellers flate landskapet, er tårnet et tydelig kjennemerke som er enkelt å se for store deler av området. Opprinnelig ble ullandhaugtårnet bygget i 1964 av det daværende Televerket som vi nå kjenner som Telenor. Ullandhaugtårnet er 64 meter høyt, og ligger på toppen av Ullandhaugtoppen – en steinknaus som ligger 138,95 meter over havet, slik at tårnet i praksis befinner seg hele 202 meter over havet – og dermed holder den jeve posisjonen som Stavangers høyeste punkt med god margin. I dag drives og eies Ullandhaugtårnet av Telenor. Fra bakkeplanet ved tårnet, går det en trapp opp et par etasjer til et utsiktsplatå som er åpent for allmennheten. På utsiktsplatået er det en kafé for besøkende som er åpen fra 12:00 til 15:00, alle søndager, i månedene fra februar til juni og fra august til desember.

Hvordan kommer man seg til Ullandhaugtårnet

Ullandhaugtårnet er enkelt å nå fra sentrum. Tårnet ligger like ved Universitetet i Stavanger, så alle busser som går fra sentrum av Stavanger til Universitetet i Stavanger er mulig å ta. Når du er ute i Ullandhaug vil du raskt se tårnet. Deretter er det bare å ta beina fatt og traske i retningen av det. Fjellknausen Ullandhaugtoppen er lett å ta seg opp, og er ikke en lang tur. Etter du har kommet deg opp på toppen av Ullandhaugtoppen, er det deretter meget lett å finne frem til trappeoppgangen til selve tårnet. Det er med andre ord ingen omfattende oppgave å ta seg frem til Ullandhaugtårnet.

Ikke buss? Bil er også mulig

Om du ikke ønsker å bruke buss, kan du kjøre egen bil. Da har du flere alternativer med tanke på parkering. Du kan for eksempel parkere ved Universitetet i Stavanger sin parkeringsplass, eller du kan parkere ved for eksempel Kiwi Gosen. Det enkleste er nok å parkere ved Universitetet i Stavanger, ettersom universitetet besitter en større parkeringsplass som er lite i bruk i helger, ferier og på helligdager.

Ta med kontanter

Vær oppmerksom på at kaféen på toppen av Ullandhaugtårnet kun tar kontanter og ikke bankkort. Ønsker du å kjøpe noe å tygge på, eller noe å spise, må du med andre ord belage deg på å gjøre opp på gamlemåten enn så lenge. Store sedler kan sikkert også med fordel unngås, så et par femtilapper, eller en neve mynt, bør rekke godt for de fleste.

Ullandhaugtårnets historie

Ullandhaugtårnets historie starter helt tilbake i 1896. I 1896 ble nemlig Haraldstårnet bygget til minne om slaget i Hafrsfjord, som i dag er minnet gjennom monumentet sverd i fjell (også kjent lokalt som tre sverd), på plassen der dagens Ullandhaugtårn ligger i dag. En del av Haraldstårnet ble ødelagt under krigføringen i 2. verdenskrig, og restene av det ble deretter revet i 1963. Dagens Ullandhaugtårn ble året etter, i 1964, bygget av Televerket.

Hvorfor besøke Ullandhaugtårnet?

Ullandhaugtårnet er perfekt å besøke om du likevel er i området. Eksempelvis kan man fint kombinere en tur til sverd i fjell (også kjent som tre sverd), med en tur til Ullandhaugtårnet. Sverd i fjell ligger nemlig ikke veldig langt unna Ullandhaugtårnet. Sammen danner de to destinasjonene en ypperlig dag ute for besøkende til Stavanger. Er du på jakt etter en spennende og dag ute, er dette et godt alternativ for deg som besøkende til Stavanger.

Privacy Policy