Kjeragbolten

Kjeragbolten er sammen med preikestolen Stavangerområdets, og Rogalands, mest kjente turistattraksjoner. Nord-Norge har nordlyset og Lofoten, Vestlandet har Hardangerfjorden, Paris har Eiffeltårnet og Notre Dames, Roma har Vatikanstaten og Colosseum – og ja, Stavanger har altså preikestolen og kjeragbolten; en klippe – og en stein. Men det er langt fra så forsmedelig det kan høres ut. Begge deler; både preikestolen og kjeragbolten, er verdenskjente og unike i verdenssammenheng. Det finnes ikke make til disse stedene, noe hundretusenvis av turister hvert eneste år vet å sette pris på. Er du i Stavangerområdet, bør du absolutt vurdere å avlegge kjeragbolten er besøk – det er det absolutt verdt.

Hvor ligger kjeragbolten?

Det er en utbredt misforståelse at kjeragbolten og preikestolen ligger på samme plass. Det gjør de ikke. Kjeragbolten ligger på motsatt side av Lysefjorden som preikestolen, og du kan ikke budsjettere med å få med deg begge på en dag. Tvert imot, krever hver av de at du setter en dag til den respektive. Ikke bare fordi det tar tid å komme seg fra A til B, men også fordi det tar tid å komme seg opp, tid til å stå i kø for bilder på de beste plassene – og ikke minst; tid til å nyte naturopplevelsen og ta inn alle sanseinntrykk.

Du starter turen til kjeragbolten i Øygardstøl, sør for Lysefjorden, like ved Lysevegen ovenfor Lysebotn. Foran deg ligger det en krevende tur, med 570 meters stigning. Dette er med andre ord ikke en tur for alle, og ikke noe du bør ta lett på. Hvert eneste år er det hundrevis av utenlandske turister – og en annen norsk tulling – som må reddes ned av frivillige hjelpemannskaper etter å ha gått seg fast i fjellet.

Husk dette før turen

Ha med deg rikelig med drikke, mat, og varme klær. Selv om du går opp om sommeren, kan været fort snu seg og det kan bli mye kaldere enn det du hadde sett for deg. Ha også med deg lommelykt, særlig om du er litt sent ute. Det er et vanlig og utbredt problem at folk ikke tar høyde for at dagslyset fort tar slutt før turen er omme, og man blir gående å stumle i mørke – med den risikoen og de konsekvensene det fører med seg.

En annen viktig ting å huske på før man begir seg ut på tur til kjeragbolten, er å ikke avvike fra de oppmerkede løypene i større grad. Det er mulig, og ikke uvanlig, å gå seg vill. Det ender oftest godt, men det er tidkrevende for hjelperne, og opprørende for de som opplever det. Er du i Stavanger på ferie, er dette noe definitivt vil unngå. Det er langt mer spennende ting du heller vil prioritere og oppleve, enn å gå kald, tørst og sulten i fjellheimen rundt kjeragbolten i håp om å finne frem til stien du tok av fra.

Ha også i mente at stiene er oppmerket av en grunn, og av erfarne fjellfolk. Det som ser ut som en snarvei, kan like gjerne være en blindgate. Hadde det vært en kortere og smarte vei, er sjansen stor for at den ville bli merket opp av Stavanger Turistforening eller andre. Dette er absolutt verdt å ha i bakhodet når du trasker oppover mot kjeragbolten.

Hvis hensyn ved fotografering

Etterhvert som Snapchat, Instagram, Facebook og annet har blitt en standardisert del av vår hverdag, er det også det kommet særegne problemstillinger for hvordan man skal håndtere bildetaking i det offentlige rom. Ha i mente at det er mange forskjellige land representert blant dine medbesøkende til kjeragbolten. Ikke alle ønsker å bli fotografert på slump i andres bilder. Vær nøye med å vise hensyn.

Privacy Policy