Preikestolen

Preikestolen, eller prekestolen, er sammen med kjeragbolten en av Stavangers mest kjente turistattraksjoner. Dette fjellplatået, nordsiden av Lysefjorden i Forsand, tiltrekker seg turister fra hele verden i tusentall gjennom hele året. Den absolutte høysesongen er dog sommermånedene, men selv vinterstid tar vågale seg opp den bratte stigningen for å nyte utsikten og ta unike bilder fra dette fantastiske naturfenomenet. Og med god grunn. Befinner du deg i Stavangerområdet, er en dagstur til Preikestolen nesten å regne for obligatorisk. Lokale turistmyndigheter omtaler platået som ”Nordens Eiffeltårn”, og selv om det er en tanke melodramatisk er det absolutt noe til det. Det ikoniske platået er uten like i verden, og gir en fantastisk frihetsfølelse av å stå å speide på tuppen.

Slik kommer du deg til preikestolen

For å komme seg til preikestolen har du tre alternativer fra Stavanger, hovedsakelig. Det første alternativet ditt, er å ta båt fra Stavanger. Båtturene er ikke særlig dyr, ettersom de er en del av det offentlige kollektivtilbudet i Rogaland, men rutetidene kan være litt kronglete.

Ditt neste alternativ er å ta buss. Det går ikke rutebuss hele veien, men det er en rekke turselskaper som tilbyr skyss – både med og uten guide. Et godt tips er at du som nordmann ikke trenger guide, men om du vil ha litt mer informasjon og ha det litt mer sosialt, så er det absolutt noe du kan vurdere. Det koster dog tilsvarende, så her er det jo verdt å tenke gjennom nytt versus glede og gjøre seg opp en mening om du synes det er verdt prisen du betaler for tjenesten. Guider skal jo også spise, bo og leve i Norge – og det er jo som kjent ikke spesielt rimelig. Og siden du snakker norsk og har tilgang på alt av informasjon på norsk på nett, så er et godt tips at du uansett greier deg uten.

Ditt tredje alternativ er privatbil. Det er parkeringsplasser ved preikestolen, men det lønner seg å være tidlig ute. Se også opp for sauer i veien.

Historie

Naturfenomenet preikestolen er trolig et resultat av frostsprengninger i området for over 10 000 år siden. Disse frostspregningene gjorde dannet det vi i dag kjenner som preikestolen ved at kanten av isbreen lå da like ovenfor fjellet og slipte ut platået. Man kan se spor etter disse kontinentale prosessene i dag ved at preikestolen har en flere meter dyp sprekk tvers av platået som trolig er et resultat av disse frostsprengningene. Fagfolk har konkludert med at preikestolen er trygg, selv om det kan se ut som om platået er i ferd med å seile ned i sprekken og takke for seg.

Preikestolen ble et turistmål på begynnelsen av 1900-tallet i forbindelse med at Stavanger Turistforening begynte å bruke denne fjellknatten som et viktig turmål. I starten var det hovedsakelig lokale og en og annen tilreisende som benyttet seg av turmulighetene. I 1949 investerte Stavanger Turistforening i en fjellhytte i tilknytning til platået. Denne ble supplert med en utvidet fjellstue i 2004.

Popularitet

I dag er preikestolen er turistmål for hundretusenvis av mennesker hvert eneste år. Rundt 350 000 mennesker besøker preikestolen i år, og i 2015 kåret BBC preikestolen til et av de syv mest magiske stedene i verden. Preikestolen brukes aktivt av lokale turistmyndigheter og bedrifter i å markedsføre Rogaland som destinasjon, og nasjonalt av Innovasjon Norge og NHO Reiseliv i markedsføringen av Norge som reisemål internasjonalt.

Preikestolen er et godt eksempel på en turistattraksjon som nyter godt av sosiale medier og globaliseringen. Stadig nye turister rekrutteres gjennom bildedeling på Instagram, Snapchat, Facebook og annet. De spektakulære selfiebildene frister nye til å følge i sporene etter de som allerede har besøkt, og slik vil turistmassene øke eksponentielt i de neste årene frem til det vil flate ut på et større antall turister.

Privacy Policy