Sverd i fjell

Sverd i fjell, også kjent lokalt som ”tre sverd”, er tre steinsverd som står plassert fjellstøtt den i fjellet i Hafrsfjord i Madla, en kort kjøretur utenfor Stavanger. Monumentet er populært blant turister, så vell som lokale, og ikke minst blant de unge mennene og kvinnene i førstegangstjeneste ved Madlaleir som også er flittige brukere av badeplassen like ved. I sene nattetimer kan du være så heldig eller uheldig, alt ettersom, å overvære brytningsritualer for rekruttene med nakenbading i mørket. Badeplassen er åpen for publikum, og du må gjerne legge en liten svømmetur til besøket ditt.

Symbolikken bak monumentet

Monumentet sverd i fjell er laget av den kjente norske skulptøren Fritz Røed fra Bryne. Sverd i fjell ble avduket av hans majestet, Kong Olav, en solrik dag i 1983. I forbindelse med avdukingen var det en stor folkefest blant lokale og skuelystne som nøt og overvar det rojale besøket. Kong Olav var også meget fornøyd med monumentet, og hadde sansen for dets smått nasjonalromantiske undertoner, med aner av det norrøne.

Sverd i fjell er også ment å ha nettopp norrøne og nasjonalromantiske aner. Selve symbolikken er tillagt markeringen slaget i 872, og Harald Hårfagres forening av Norge til et samlet rike. Harald Hårfagre er jo som kjent den første kongen av Norge, og den som forenet alle de små kongedømmene til et stort.

Gjør det til en hel dag

Sverd i fjell, eller tre sverd om du vil, er ikke nødvendigvis den gjeveste turistattraksjonen Stavangerområdet kan by på. Det er imidlertid i aller høyeste grad verdt å avlegge sverd i fjell et besøk. Og det selv om det er litt krøkkete og litt utenfor allfarvei. For å kompensere for at det er litt styr å komme seg dit, anbefaler vi dere å gjøre det til en heldags greie. Ta med litt mat, litt å drikke, et sitteunderlag, kanskje kamera – og nyt en forhåpentligvis fin dag ute med frisk luft og god stemning.

Er du av den mer sporty sorten, kan du ta en vri. Dropp maten, men last opp ekstra drikke, og få enten lånt eller leid en sykkel eller ta beina fatt. Sverd i fjell er ikke i ublu avstand fra Stavanger sentrum. Å ta seg til sverd i fjell, eller tre sverd, fra Stavanger sentrum er med andre ord fullstendig overkommelig – selv om du ikke heter Thor Hushovd eller løper maraton til daglig. Bare ta deg den tiden du trenger. Et stort plusspoeng med denne vrien, er at du også får sett mye av landskapet rundt Stavanger. Stavanger har nemlig et spennende og uvanlig interessant kulturlandskap, med by og land – hånd i hånd. Alt fra boreriggen Ulrik, til storslåtte herregårder som fortsatt driver tradisjonelt norsk landbruk med dyr og beite.

Gratis og bra

Sverd i fjell, eller tre sverd, har også en annen fordel; det er helt gratis å besøke. I mange andre land er det vanlig at turistattraksjoner som sverd i fjell, kjeragbolten, preikestolen og andre er belagt med avgifter. I Norge er det ikke det som hovedregel, og sverd i fjell er ikke noe unntak fra denne regelen. Med sverd i fjell får du altså noe så sjeldent som en ”gratis lunsj”, så neste gang noen sier til deg at det ikke er noe som en gratis lunsj, så kan du svare – ”jo det finnes, og det heter sverd i fjell”!

Privacy Policy