Stavanger maritime museum

Stavanger maritime museum er et museum i Stavanger med fokus på sjøfart, shipping, skipshandel, fiskeri og sjømatnæringen. Stavanger er fra gammelt av en tradisjonell sjøfartsby, med nærhet til hav og fiske og alt det innebærer. Byen havner riktignok ofte i skyggen av storebroren Bergen, og fiskerihovedstedene lenger nord, men sjøfartshistorien i Stavanger rommer like fullt en omfattende og spennende historie som det er verdt å avlegge en visitt når du først er i byen hos Stavanger maritime museum.

Åpningstider

Stavanger maritime museum er i vintersesongen åpent mellom 11:00 og 15:00 på tirsdager, onsdager, torsdager og fredager. Lørdag og søndag i vintersesongen har museet utvidet åpningstid, og holder åpent fra 11:00 til 16:00. Stavanger maritime museum er stengt på mandager i vintersesongen. Vintersesongen strekker seg fra 16. september til 14. mai.

I sommersesongen holder museet åpent fra 10:00 til 16:00 mandager, tirsdager og onsdager. Torsdag har museet ekstra lang åpningstid; fra 10:00 til 19:00, og fredag, lørdag og søndag er det tilbake til ordinære åpningstider; 10:00 til 16:00. Sommersesongen strekker seg fra 15. mai til 15. september.

Kafé og butikk

Etter eller før besøket, kan du legge inn en liten spisepause i museets egen lille kafé, treffende nok døpt ”Kafé Livbåten”. Med sin plasseringen midt på Strandkaien i sentrum av Stavanger, kan kaféen skilte med å være det beste utgangspunkt for å studere livet i Vågen. Nødprovianten som serveres i kafeen består av enkle og små, men spennende retter som bør passe for både store og små. Kaféen kan også besøkes selv om du ikke skulle ønske å løse billett til museet, og er definitivt verdt et besøk i seg selv.

I museets egen butikk finner du vakre og spennende suvenirer i kvalitetsmaterialer. Butikken har et bredt utvalg av bøker, og flotte gaveartikler til både store og små. Her kan du finne fine og unike skatter til både store og små sjøfarere.

Historien til Stavanger maritime museum

Stavanger maritime museum ble etablert i 1926 etter initiativ fra ildsjeler i Stavanger Rederiforening, Stavanger Søemandsforening og Stavanger Museum. Formelt er i dag Stavanger maritime museum en del av Museum Stavanger AS, etter først en sammenslåing i 1979 av Stavanger Museum og Stavanger maritime museum, og deretter en sammenslåing av Stavanger Museum og Rogaland Kunstmuseum i 2010.

Stavanger maritime museum har nytt godt av et nært og tett forhold til industrien. Eksempelvis ble Stavanger maritime museum sjenket jakten «Anna af Sand» som gave fra den lokale skipsrederen Torolf Smedvig. «Anna af Sand» har siden blitt svært mye brukt til formidling av lokal kystkultur fra Stavanger og Stavangerområdet, og i representasjonsøyemed.  «Anna af Sand» har også har foretatt flere utenriksseilaser.

I 1985 åpnet Stavanger maritime museum nye permanente utstillinger i de restaurerte kjøpmannsgårdene Nedre Strandgate 17 og 19 som de da disponerte. Stavanger maritime museum økte deretter sitt tilbud til skoleverk og publikum gjennom utstillinger, undervisningsopplegg, foredrag og familiearrangementer.

august 1984 ble «Wyvern» sjenket Stavanger maritime museum som gjennom en overrekkelse, foretatt av daværende hans majestet kronprins Harald. Båten har siden representert museet, byen og landet både i nære og fjerne farvann gjennom flere tokt og seilaser i både inn- og utland.

Privacy Policy